Vecka 19



Uträkning utgår från dagens datum: Tors 27 aug 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 127 av 280. (45,4%).
Du är i vecka 19.
Du har gått 18 fulla veckor och 0 fulla dagar (v18+0).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 153 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Träningstips

Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.


UL


19/8-09





<3

Livia <3

Jag har världens sötaste, underbaraste flicka! :)











Vecka 18


Uträkning utgår från dagens datum: Fre 21 aug 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 121 av 280. (43,2%).
Du är i vecka 18.
Du har gått 17 fulla veckor och 1 full dag (v17+1).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 159 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Trött..

Jobbat hela dagen. Livia var hemma med moster. Men imårn blir det nog dagis för henne igen. Jag är sjukt trött idag! Vill bara lägga mig i sängen och sova!! Skulle titta på Unga Mödrar, men då fastande jag här ist. :P Sista jobbdagen imårn, sen ska jag vara ledig hela helgen! Blir städning på lördag, vilket inte är så jätte kul.. Men sen slipper jag tänka på den där lägenheten iaf! Sen ska vi handla lite saker oxå, när vi ändå är i stan.. :) Och så ska jag på Barnenshus, min favorit affär! Haha! Nej nu har jag inget mer roligt att skriva..

UL

Ja idag var vi på UL. Trodde att mitt hjärta skulle hoppa ur kroppen när jag la mig på sängen där. Blev så glad när det första vi fick se var ett hjärta som slog! :) Allt var bra, och det känns så skönt! Nu kan jag iaf slappna av lite. Fick dock BF framflyttat till den 27 januari. Och det kändes faktiskt ganska bra. För det första så förklarar det varför min mage inte är så himla stor, och varför jag inte känt så mycket sparkar. Och för det andra så är det nog inte så stor risk att den blir född i slutet av december.. För även om den kommer tidigt så tror jag inte att den kommer komma så många veckor för tidigt! Så idag är jag glad. För jag vet att allt är bra med min lilla bebis i magen, :) och jag hoppas att det kommer fortsätta så!

Men Livia är fortfarande sjuk. :/ Mamma har varit här med henne idag. Och imårn ska Bella vara med henne. Så jag kan jobba iaf. Hoppas att hon blir frisk till helgen, för då tänkte vi åka till stan. Ska städa ur lägenheten, och hälsa på Marika. Och så ska Livia stanna hos mormor tills på söndag.

Tror att jag ska lägga mig snart.. Sover inte alls bra på nätterna när jag har en hostande och snorande Livia brevid mig. (Det är värre på natterna) Men jag vill inte att hon ska sova själv när hon är sjuk!

Jag ville iaf berätta att allt gick bra på UL. :) Kommer kanske nån bild imårn!






Vecka 17 :)

Sjuk.. :/

Idag har jag varit hemma hela dagen! Min stackars prinsessa är sjuk, igen! Snorar och hostar, och nu ikväll hade hon feber oxå.. :/ Tror att det är typ femte gången sen hon började på dagis i slutet av juni som hon är sjuk! Och eftersom jag inte hade nån som kunde vara barnvakt idag så fick jag vara hemma från jobbet.. Imårn ska juh vi åka in till stan. Men då kommer mamma hit och är med Livia. Hoppas att hon är frisk tills på torsdag så jag kan jobba då. Och för hennes egen skull oxå såklart! Hatar när hon är sjuk, tycker så synd om henne, och så finns det inget jag kan göra!

Ja stan imårn.. Är så himla nervös! Jag vet juh att den lever, för idag har det rört sig väldigt mycket där inne. :) Men jag vet juh inte om allt är bra. Såhär kännde jag inte med Livia, då var jag inte alls orolig! Och då var juh allt bra oxå. Kanske känner jag såhär för att det är nåt som är fel.. Snart slipper jag iaf fundera på det. För imårn får jag veta! Och är allt bra så kanske jag kan känna mig lugn. Lr så blir det nåt annat jag går och oroar mig över.. Är iaf inte orolig över förlossningen den här gången. Inte för att jag var det med Livia heller, då visste jag juh ingenting om det. Nu vet jag. (Fast ingen förlossning är väl lik den andra). Men jag vet iaf att det gör jävligt ont, men det är inget jag dör av, och det går juh över! :) Jag kanske hade en väldigt lättsam förlossning, men jag sa till Jonas nån timme efter att Livia var född, att "det här skulle jag kunna göra om imårn"! :) Vi får väl se om jag säger samma sak efter nästa.. Om det nu blir nån nästa. Håll tummarna för mig imårn! :)






Söndag igen..

Ja då var det söndag igen, och en hel vecka till att jobba! Jag som skulle vara ledig igår, det blev inte riktigt så. Malin blev juh sjuk, så då fick jag jobba ist. Men vi hade ganska mycket folk, så tiden gick rätt fort ändå! Men idag har jag iaf varit ledig. :) Och Livia som sovit till åtta både i fredags och lördags vaknade såklart kvart i sju imårse! Så då var det bara att kliva upp. Kände mig nästan bakis imårse när jag klev upp. Fast det var inte jag som var ute igår. Men han som var ute såg inte heller så pigg ut imårse.. :P Bella sov här i natt, och så var Linda här igår kväll. Vi tittade på film och åt chips. Efter filmen så satt jag och Linda och pratade i nån timme, så jag somnade nog inte förens kl tolv! Jag som brukar lägga mig ganska tidigt varje kväll, så jag är väl inte van att vara uppe.. Har iaf varit sjukt trött idag! Så när Livia sov efter lunch så sov jag oxå. :) I två timmar!! Sen när jag vaknade var jag nästan ännu tröttare.. Så nu ska jag snart sova igen! :)

Är så nervös inför onsdagen så jag har ont i magen! :/ Jag hoppas verkligen att allt är bra! Jag får väl tro det värsta, så kanske jag inte blir lika besviken..

Jag saknar Östersund! Känner mig så ensam här.. Hade väl inte så många jag umgicks med där heller, men det fanns juh några iaf.. Det är juh faktiskt så att det är lättare att umgås med dom som har barn när man själv har det. Och jag kan juh inte säga att jag känner så många som har barn här.. Det är väl typ det enda som kan vara negativt med att få barn när man är ung. Om man nu kan säga att jag är ung, jag är juh faktiskt 23 nu. Och hur gammalt är inte det?! :P

Nu håller mitt batteri på att ta slut i datorn, och jag borde nog sova. Jobb imårn..

God natt!







Livia hos mormor! :)

Snart ledig! :)

Har nyss lagt min prinsessa. Det var lite protester, för hon ville hellre lyssna på musik och dansa! :) Och då är det juh inte så kul att lägga sig.. Men hon var väldigt trött, somnade på två minuter! Har sagt till att hon inte får sova lika länge på dagis, så nu går det mycket bättre på kvällarna. Så nu sover hon 1 timme på dagen, och ca 12 timmar på natten.

Bara en dag till att jobba, sen är jag ledig i 2 dagar!! :) Sen jobbar jag heltid två veckor till, och då är jag bara ledig söndagar.. Känns som att jag aldrig får träffa Livia, och det är jätte jobbigt! :/

Nej nu ska jag gå och duscha. Har hyrt en film som vi ska se. :) En shopaholics bekännelser. Har läst boken, och den var juh bra. Hoppas att filmen oxå är det! :)

Ha en trevlig kväll!



















Vart tog sommaren vägen?




Ny blogg!

Tog och skaffade en ny blogg :) Har inte bestämt mig om jag kommer ha kvar den gamla oxå. Tycker att den är så tråkig eftersom man bara kan lägga in en bild i varje inlägg, och jag tycker ju om att ta bilder! :) Så nu ska jag försöka skriva här istället, och jag hoppas att nån läser :) Måste försöka lära mig hur det funkar här oxå, och det kanske tar lite tid.. :P                




Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!