Gott nytt år!


Vecka 37

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 31 dec 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 253 av 280. (90,4%).
Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 27 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.


Sluta klaga!

Jag förstår inte hur folk kan ha så lite att göra att dom måste lägga sig i allt alla andra gör! Särskilt när det gäller hur andra sköter sina barn! Och är man ung mamma (vet inte om jag kan kallas det men..), då är det väldigt många som vill lägga sig i! Jag tror att alla (iaf de flesta) gör det dom tycker är bäst för sitt barn. Och man känner ju faktiskt sitt eget barn bäst! Varför lägga sig i och klaga på massa små saker? Det är väl inte alla som tycker att allt du gör är rätt heller! Det är väl en sak om ett barn far illa på nåt sätt, då tycker jag självklart att man ska försöka hjälpa det barnet! Men inte hålla på och klaga på alla andra. Vi gör faktiskt så gott vi kan! Och ni som inte ens har egna barn, vad har ni egentligen att uttala er om?

29 dagar kvar tills bebis beräknas komma! Men det kan juh kanske bli tidigare.. :) Jag skulle inte bli ledsen, för nu är jag less på att vara gravid! Jag vill kunna ligga i sängen utan att få ont i hela kropppen, kunna knyta skorna själv, slippa gå upp på toa 1000 gånger per natt, kunna vara ute och gå utan att få ont, slippa alla förvärkar jag fått nu på slutet och så vill jag vara smal igen! :P

Livia är i stan. Hon åkte dit i söndags. Det var jobbigt! Men det har faktiskt varit lite skönt oxå. Jag har "sovit" och jobbat. Imårn kommer hon hem, jag längtar!! :)

Nu ska vi snart till pappa och Mia och äta tacos. Dom åker till Gran Canaria imårn, och jag är inte alls avundsjuk! :P Hoppas att jag oxå får åka snart!

Nej nu kan jag inte sitta här längre, bebisen håller på att trycker sönder mina revben! :S

God jul!


Vecka 36

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 24 dec 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 246 av 280. (87,9%).
Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och 0 fulla dagar (v35+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 34 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Kallt!

Tycker att det är alldeles för kallt ute nu! Inge roligt att ta med Livia ut när det är så kallt. Tur att det inte är så länge hon behöver vara ute. För bilen var iaf ganska varm. Men under den korta studen jag var inne på dagis, och inte hade nån motorvärmare, så kändes det som att bilen blev iskall igen. Och då hade jag ändå dieselvärmaren på! Nej idag skulle man helst bara vilja sitta inne i soffan och titta på film. Men då skulle det väl bli Emil hela dagen! För Livia vill inte se nån annan film. :) Tur att vi numera har 2 Emil filmer, så man kan varriera lite iaf..

Ska kanske åka till stan imårn. Anders ska in med skotern, och ska titta på skor, som jag ska få i julklapp! :) Fanns juh inga här. Hittade 1 par, men då fanns inte min storlek. Och sen finns det juh inga andra affärer! Sånt är så kul när man bor här! Världens sämsta utbud! Och jag är så, att om jag har kommit på att jag vill ha/beöver nåt, då vill jag juh helst ha det på en gång. Inte nästa månad när man kanske har tid och råd att åka till stan! Fast det känns inte kul att åka dit imårn. Det inte alls skönt för min mage och rygg att åka bil så lågt! Så vi får väl se hur det blir..

Snart lunch. Och sen blir det jobb. Tråkigt att jobba em på en fredag! :/ Hoppas på lite mer folk idag iaf. Igår var det VÄLDIGT lugnt! Kan ju bero på vädret.. Fast idag är det barnbidrag, så lite mer folk kanske det blir. :)

Vill inte sova..

Jag har en dotter som inte vill sova.. -Mamma, MAMMMA, Snutten! Och när jag kommer in står hon i sängen och pekar på snuttefilten som hon har slängt på golvet! Och ibland kan allt, kudde, täcke, snutten och nallen, ligga på golvet! Det är jätte kul när man har magen och måste böja sig ner och plocka upp allt! Fast hon har blivit lite bättre nu faktiskt, nu kanske det bara händer 3-4 gånger per kväll, ist för 34!! Vet inte vad det är den här veckan, hon har inte velat somna.. Efter att hon bara fick sova 1 timme per dag så har det funkat jätte bra på kvällarna, men inte nu. Frågade idag på dagis om hon bara sov 1 timme, och enligt dom så väckte dom henne efter 1 timme. Och då får jag väl lita på det. Jag känner själv att jag skulle kunna somna på en gång! Är så trött! Men det är inte alls skönt att ligga ner, får bara ont i kroppen, så jag sover inte speciellt bra! Ska gå och ta en dusch tror jag, så försvinner värkarna iaf..

BM

Idag är det inte varmt ute! :S Tycker att det är jobbigt när jag måste ut med Livia när det är så kallt! -19,4!

Har iaf varit hos BM. Livia var med, och då går det väldigt snabbt! Hon tycker inte att det är så roligt där inne. Hon vill bara ut och leka med alla leksaker! :) Men jag han iaf med att väga mig, 60.9 kg, (0,6 kg upp på 2 veckor) SF: 33, (3 cm på 2 veckor) och hjärtljuden låg på 150. Magen växer tydligen även om jag inte går upp i vikt. Hon trodde att det var en större bebis den här gången. Så vi får väl se.. Tycker att Livia var ganska lagom storlek! :) Hon kände oxå att bebisen gått från rörlig till ruckbar.

Vad innebär ruckbar?
För omföderskor, ja och även vissa förstföderskor, så fixerar sig inte bebisen. Det finns ofta en bra anledning till varför det sker och det vanligaste är nog att mamman har ett rymligt bäcken. Det är helt enkelt inte tight nog för att bebisen ska ”fastna” med huvudet.
När barnmorskan kan rucka på huvudet (alltså vicka det fram och tillbaka med sina händer när hon klämmer långt ner på magen) så kallas det att bebisen är just ruckbar.
I praktiken så spelar det ingen roll om bebisen är fixerad eller ruckbar så länge den ligger rätt.


Livia fixerade sig i vecka 36. Men tydligen så behöver inte beisen fixera sig innan förlossningen. Det är tom vanligt att den inte gör det hos omföderskor.

Vad innebär fixering?
Fixering innebär att bebisens huvud sjunker djupt ner i bäckenet och blir fixerat (”fastnar”).

Förstagångsföderska vs. omföderska
Det är vanligare att bebisen fixerar sig hos förstagångsföderskor än hos omföderskor. Anledningen till detta är att livmodermusklerna är mer elastiska hos en omföderska och trycket nedåt på barnet blir därför mindre. Dessutom vidgas ofta bäckenet något efter en graviditet och förlossning och detta kan göra att nästa barn har tillräckligt med utrymme för att inte fixeras (kallas ofta ruckbar).


Jag blir lite avundsjuk på alla andra som får barn nu! :P Och av alla som går i min föräldragrupp så kommer säkert jag att få sist! Jag försöker ställa in mig på att få vänta tills i februari. Då kanske det går lite lättare. Det är inte alls kul att vänta på slutet! Jag är beräknad till den 27 januari, men jag gissar på att bebis kommer den 7 februari. När tror du att min bebis kommer? :)


Vecka 35

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 17 dec 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 239 av 280. (85,4%).
Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Vaccinerad

Nu är även Livia vaccinerad. Hade bestämt mig först för att göra det, men sen har det varit några veckor nu när jag inte vetat hur jag skulle göra! Men nu är det iaf gjort, och det känns bra.

Har inte varit på jobbet på evigheter känns det som. Först har Livia varit sjuk, och sen blev jag sjuk! Hela förra veckan mådde jag jätte dåligt! Ringde sjukvårdsupplysningen i fredags (man blir juh lite orolig när man är gravid oxå) och dom ville att jag skulle åka in till stan och kolla så att allt var bra. Dom misstänkte väl havandeskapsförgiftning, för jag hade tydligen vissa symptom på det. Så jag åkte in i fredagskväll, men allt var som tur är bra med bebis, så jag fick åka hem igen. (Dock tyckte läkaren att det lät som att jag kunde vara laktosintolerant, så nu ska jag undvika mjölk i 2 veckor och se om det blir bättre.) Var väl hemma vid två på natten! Hade sån himla tur så att jag fick sovmorgon dagen efter! :) Och när jag vaknade kunde jag knappt andas! Hade fått världens förkylning! Tur att alvedon finns, så man orkar vara uppe! Är dock mycket bättre nu, så imårn ska jag jobba. Så gott det går iaf. Har juh ibland så himla ont att jag knappt kan gå! Och bebisen ligger nu så långt ner så jag tror att det ska ramla ut snart! :P Hade inga förverkar alls med Livia, men det skulle jag tydligen få nu! Nu hoppas jag bara att bebis stannar kvar där inne tills nästa år, vill inte att det ska födas i december! Och det är juh faktiskt 43 dagar kvar! :)



Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!