Vecka 23

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 24 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 155 av 280. (55,4%).
Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 125 dagar kvar till beräknad förlossning.




Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Vecka 22

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 17 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 148 av 280. (52,9%).
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 0 fulla dagar (v21+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 132 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser.


Måndag!

Måndag igen. Helgerna går alldeles för fort! Min sista lediga helg dessutom! :/

I fredags minns jag inte vad vi gjorde.. Lr vi skulle förresten se en film. Men jag somnade efter 10 min! :P Jag är väldigt rolig att umgås med på kvällarna..

På lördagen var Carro och Celine här och hälsade på. Jätte kul att träffa dom! :) Det blir juh inte så ofta tyvärr.. På lördag kväll så kom Anna-Karin och Peter hit och åt kräftor. Det var trevligt, men vissa fick nog i sig lite för mycket att dricka! Haha! Det blev väl för mycket till dom när det var två som är gravida och inte dricker. Tycker att det är så himla skönt när man vaknar upp på morgonen och jag mår bra och andra är bakis! Haha! Lite elak är man juh.. :P

På söndagen åkte vi iaf ut på en liten road-trip. :) Åkte till Svaningen, hälsade först på hos Håkan och Bella, och sen hos pappa och Mia. På vägen hem åkte vi förbi Havsnäs oxå. Tog typ hela dagen, så igår gjorde jag inget mer.

Idag har jag jobbat. Jobbar f.m den här vecka, och det är 1000 gånger bättre! Fattar inte hur tiden kan gå så mycket fortare på f.m än på e.m?! Efter jobbet följde Amanda och Michelle med och hämtade Livia på dagis. Och så åkte vi hem till dom en sväng. :) Tvättat har jag oxå gjort idag. Lr jag håller väl fortfarande på.. Tycker inte att det är speciellt kul! Jag saknar att ha tvättmaskin. Man skulle ha haft ett hus, med egen tvättstuga. :)

Vad mörkt det börjar bli ute förresten. Det märks att det är höst..  Snart är det mörkt kl två! Nej nu vill jag bara att det ska bli jul. Sen ska det bli vår igen! :)

Nu ska jag gå ner i tvättstugan, så jag hinner tvätta allt!


Halva tiden! :)



Jaha då var det bara halva tiden kvar då! :P 139 dagar. Känns juh som att det är en evighet! Men har jag tur så kommer den här oxå lite tidigare.. :) Fast tiden går mycket fortare den här gången än med Livia! Det var väl för att det var första gången då. Har inte haft lust att skriva så mycket på sista tiden.. Har kommit in i en period när jag är så himla trött! Vet inte om det beror på graviditeten eller årstiden. Säkert båda.. Tycker inte om hösten! Tycker att vi kan hoppa över september och oktober! Sen kan vi hoppa över januari och februari oxå! Tråkiga månader! Fast nästa år kanske vi inte ska hoppa över januari.. :) Börjar redan få lite panik över vad jag ska göra efter jag har varit föräldraledig! Ska jag plugga lr jobba? Ska jag bo kvar här lr flytta? Här finns det ju inte direkt så mycket jobb. Och ska jag plugga så måste jag väl oxå flytta.. Fast det behöver jag väl kanske inte tänka på nu. Men det inte inte lätt att låta bli.. Känns inte som att jag vill bo i en liten lägenhet resten av mitt liv heller! Särskilt inte med två barn! Men men.. Vi får väl se vad som händer. Just nu känns det som att mitt liv står stilla. Jag har inte så mycket att se framemot. (Förutom bebis då :) men det är ju ett tag dit..) Jag vill gärna planera och veta vad jag ska göra! Har lite svårt att bara ta dagarna som de kommer.. Men jag ska försöka! :) Nu vet jag iaf att jag snart ska åka och jobba! Nästa vecka jobbar jag f.m. igen. Och det är mycket bättre! Nu ska jag äta lunch! :)

Vecka 21

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 10 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 141 av 280. (50,4%).
Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 0 fulla dagar (v20+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 139 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

Livia :)


















Vecka 20

Uträkning utgår från dagens datum: Tors 3 sep 2009.
Din graviditet startade Tors 23 apr 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 7 maj 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 134 av 280. (47,9%).
Du är i vecka 20.
Du har gått 19 fulla veckor och 0 fulla dagar (v19+0).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 5:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 27 jan 2010
Du har 146 dagar kvar till beräknad förlossning.



Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

 


Ny design!

Vad tycker ni om min nya design? :) Tycker att det blev hur bra som helst! Therése som har gjort den till mig. Synd att man inte klarar av att göra sånt själv.. Men man kan juh inte vara bra på allt! :P

Min prinsessa sover. Känns som att jag oxå skulle vilja göra det.. Men jag ska försöka hålla mig vaken en timme till.

Nu har jag börjat jobba ½ tid. Känns hur bra som helst! Jag har mycket mer tid till Livia.

Har egentligen ingen lust att skriva nåt. Lr jag vet inte vad jag ska skriva.. Allt är egentligen som vanligt. :)

Skriver mer nån annan dag, när jag har lite mer inspiration! :)


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!